De eerste kennismaking

Een tijdje nadat mijn aanmelding was ontvangen, werd ik gebeld door een van de pleegzorgbegeleiders. Ze heette mij welkom en vroeg welke dagen mij het beste uitkwamen om een eerste kennismaking in te plannen. Zodra haar collega zou terugkomen van vakantie, konden we een afspraak inplannen. Keurig netjes werd ik gemaild met een aantal opties en op woensdag 9 juni was het dan zover. Weer een stapje verder in het proces.

De afspraak vond plaats op een van de locaties van Enver en naast twee pleegzorgbegeleiders was er ook een stagiaire aangeschoven. Ik was door omsandigheden wat later dan gepland, maar hier was alle begrip voor. Ik werd zeer warm onthaald en er volgde een fijn en open gesprek waarin iedereen zich eerst voorstelde voordat we overgingen tot de vragen die ze aan mij wilden stellen.

Leefsituatie
Om te beginnen is het belangrijk om te weten of er op dit moment grote events op de planning staan zoals bijvoorbeeld een verhuizing. Het kan dan wellicht verstandig zijn om de aanmelding te verschuiven omdat dit op alle partijen impact heeft. Nu is dit bij mij niet het geval, maar het is wel goed om hierover na te denken voor je aan het traject begint. In verband met momenten waarop eventuele opvang nodig is, wil de pleegzorgorganisatie ook weten hoe je leefsituatie is en waar je netwerk uit bestaat.

Daar er ook vragen van vertrouwelijke aard gesteld worden, kies ik ervoor om hier niet verder uitgebreid op in te gaan. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten als je de stap wilt nemen om pleegouder te worden, is dat je bereid moet zijn om open en eerlijk te zijn.

De beste match
Tijdens ons gesprek kwam er een belangrijk punt onder de aandacht en dat is de duur van het traject en het moment waarop er daadwerkelijk een plaatsing is. Eerder gaf ik aan dat het doorlopen van het traject zo’n vier tot zes maanden duurt. Dit betekent dat je dan de kennismaking, trainingen en huisbezoeken hebt gehad. Het betekent niet automatisch dat er dan de volgende dag direct een plaatsing is. Dit ligt namelijk veel genuanceerder. Er wordt afhankelijk van de behoefte van het kind altijd naar de beste match gezocht. Voor de ene pleegouder zal er misschien binnen een paar dagen al een telefoontje komen, maar het kan ook een half jaar duren. Nu ben ik zelf van mening dat alles precies gaat zoals het moet gaan, maar het is fijn dat het onder de aandacht gebracht wordt. Hierdoor worden de verwachtingen gemanaged en staan alle neuzen dezelfde kant op.

Het vervolg
Wat er na deze eerste kennismaking zal volgen zijn het eerste huisbezoek en de trainingen en het invullen van een stapel papierwerk, maar ook daar kijk ik naar uit. Hoe dat is gegaan vertel ik je in de volgende blog.

Mijn weg naar het pleegouderschap
Om meer mensen te informeren en hopelijk te enthousiasmeren heb ik ervoor gekozen om je mee te nemen in het traject naar het pleegouderschap dat ik de komende tijd ga afleggen.

Heb je vragen? Stel ze dan aan mij of neem contact op met een pleegzorgorganisatie bij jou in de buurt. Je kunt mij bereiken via info@sjoukjenees.com. Bekijk ook mijn website: www.sjoukjenees.com.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp