De eerste stap

De eerste stap is gezet
Het informatiepakket is binnen en om in aanmerking te komen als pleegouder, moet ik mij aanmelden voor een voorlichtingsavond. De eerstvolgende mogelijkheid is 8 april en vanwege de coronamaatregelen is ervoor gekozen om alles online te doen. Zo’n stap is toch stiekem al een beetje spannend en twee dagen voor de voorlichtingsavond, ontvang ik een e-mail die begint met “Beste aspirant-pleegouder”, klinkt al heel officieel zo.

Met een open blik ga ik de avond in. Samen met nog een aantal andere aspirant-pleegouders krijgen we een duidelijke voorlichting van een van de medewerkers. Aan de hand van zijn ervaring en een aantal informatieve video’s, krijg ik een helder beeld van hoe de pleegzorg in zijn werk gaat en waar de organisatie naar op zoek is. Ze zijn op zoek naar mensen die zorg kunnen bieden zolang nodig is. Dit kan betekenen dat je de zorg krijgt voor een kind dat dan mogelijk tot zijn 21e jaar bij jou blijft wonen.

Nu had ik in eerste instantie gedacht, ik geef me op om één keer in de twee weken een weekend een kind op te vangen, maar er is binnen de pleegzorg zoveel meer nodig dan dat en tot nu toe heeft deze avond me al op andere gedachte gebracht.

Waardevol
Dan blijkt dat een van de aanwezigen een pleegmoeder is. Zij deelt open en eerlijk haar ervaringen met ons. Hoe zij in eerste instantie alleen tijdelijk zouden opvangen, maar dat zij inmiddels al 2 jaar de zorg hebben voor hun pleegzoon. Wat zij vertelt is dat er vaak veel meer bij komt kijken dan alleen maar de zorg voor een kind. Zo kun je niet zomaar een beslissing maken en gaan er veel dingen in overleg met een gezinsvoogd. Ook zullen er contactmomenten plaatsvinden met de biologische ouder(s) van het kind en zal je daar tijd voor vrij moeten maken. Uiteraard is wat zij vertelt niet in twee zinnen te vangen, maar wat ik het belangrijkst vind is het gevoel dat ze overbracht. De liefde straalde ervan af en dat raakte me enorm. Ik vind het heel waardevol om de ervaring van deze pleegmoeder te hebben meegekregen, want het helpt mij om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

De volgende stap
De dag na de voorlichtingsavond ontvang ik een e-mail met o.a. het aanmeldingsformulier. Voor mij is er één ding duidelijk en dat is dat ik zeker weet dat dit het pad is dat ik wil volgen. Het formulier is inmiddels ingevuld en teruggestuurd en de volgende stap zal een eerste kennismaking zijn. In mijn volgende blog zal ik je vertellen hoe dit kennismakingsgesprek is verlopen en hoe ik dit heb ervaren.

Heb je vragen? Stel ze dan aan mij of neem contact op met een pleegzorgorganisatie bij jou in de buurt. Je kunt mij bereiken via info@sjoukjenees.com. Bekijk ook mijn website: www.sjoukjenees.com.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp