Het eerste huisbezoek

Zoals ik al zei komt er aardig wat papierwerk bij kijken; zo ook voor het eerste huisbezoek. Ze stellen zoveel vragen om ervoor te zorgen dat een zo goed mogelijke match tot stand kan komen op het moment dat er een kindje geplaatst moet worden. Het is uiteraard voor alle partijen, maar zeker ook voor het kind, onwenselijk om steeds maar weer opnieuw te moeten wennen in een ander gezin. Het doel is om de kinderen een veilige en stabiele omgeving te bieden en om die reden wordt er dus een heleboel aan een aspirant pleegouder gevraagd.

Om een beetje een beeld te schetsen; er worden vragen gesteld over je motivatie, je gezinssituatie en je achtergrond. Nu kun je natuurlijk niet iemand volledig beoordelen op basis van deze vragen en daarom is het belangrijk dat je met elkaar in gesprek gaat. Zodoende volgt er ook een aantal huisbezoeken en vandaag is dus de eerste.

De diepte in
De bel gaat en ik vind het best wel een beetje spannend zo. Ik heb net nog snel even gestofzuigd omdat ik het toch allemaal netjes wil hebben terwijl het er – als ik eerlijk ben – al prima uit. Ik bied de pleegzorgbegeleiders wat te drinken aan en we gaan zitten. We beginnen met een beetje small talk maar gaan dan over tot de orde van de dag want daarom zitten we bij elkaar. Al snel gaan we de diepte in en volgen er vragen als: Wat is jouw achtergrond? Waar kom je vandaan? Hoe is jouw jeugd/opvoeding verlopen? Etc.

We hebben uiteindelijk een gesprek gehad van drie uur omdat er veel ter sprake kwam en dat kwam omdat er belang wordt gehecht aan jouw persoonlijke verhaal. Er wordt niet alleen gevraagd om het vragen maar er wordt echt oprecht interesse getoond en dat nodigde mij in ieder geval uit om mijn verhaal te doen.

De pleegzorgbegeleiders hebben mij na het gesprek bedankt voor mijn openheid en ik kijk uit naar het volgende bezoek dat er gaat komen. Wat nu eerst volgt is een basistraining van drie avonden, maar daarover vertel ik je in mijn volgende blog.

Vragen?
Heb je vragen? Stel ze dan aan mij of neem contact op met een pleegzorgorganisatie bij jou in de buurt. Je kunt mij bereiken via info@sjoukjenees.com.
Bekijk ook mijn website: www.sjoukjenees.com.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp